JOHANNA SCHREIBER

JOHANNA SCHREIBER

Johanna har jobbat som journalist både på GT, Aftonbladet, Expressen och har sedan en tid tillbaka en tjänst på Svensk Damtidning. Innan dess hade hon en frågespalt i tonårstidningen Frida som gav henne inspiration till att skriva debuten Carlstensveckan. Nu hjälper hon oss att leta, med ljus och lykta, efter året bästa bokbloggare.

Om du kunde hoppa in och leva i en bok, vilken bok skulle du välja?

– Tvillingarna på Sweet Valley-serien! Jag hade ruskat om de där präktiga, kaliforniska tjejerna och sagt åt dem att försöka ha lite kul! Sedan verkar det förstås inte helt fel att de kan gå i shorts året runt…

Var läser du helst?

– I en bekväm solstol på en varm strand utomlands. Och i min säng. Har alltid minst fem böcker på nattduksbordet!

På vilket sätt tror du att bokbloggandet påverkar försäljningen av böcker?

– När jag själv började läsa letade jag efter boktips i tidningar, på tv (vem minns inte ”Dagens boktips”…) och… ja, det var väl ungefär de plattformar som fanns, förutom bibliotek och bokhandeln. Och litteraturkritikers åsikter om böcker, och de böcker de väljer att lyfta fram är enligt mig ganska likriktade. Jag älskade till exempel ”Tvillingarna i Sweet Valley”, men det var o m ö j l i g t att veta när nya böcker i serien släppts eller om en ny serie kommit ut eftersom tidningarna konsekvent vägrade skriva om dem. Därför spelar bokbloggarna en otroligt viktig roll, och är en fantastisk arena att få diskutera och bli tipsad om böcker som inte lyfts fram i svenska medier.