LINDA ODÉN – ENLIGTO

LINDA ODÉN – ENLIGTO

Linda har själv bloggat sedan 2009 och är välbekant med bloggvärlden och många av dess skribenter. Men hon hoppas ändå på att hennes medverkan i årets jury ska bidra till att hon hittar några nya guldkorn. Och nog borde hon veta vad som krävs av vinnaren, hon vann ju själv förra året i kategorin ”Årets bokblogg”.

Du blev en av 2012 års vinnare av Forma Books Blog Awards förra året, hur känns det att få vara med och utse er efterträdare?

– Det är verkligen jätteroligt att priset finns och att få vara med och välja vinnaren känns stort, men svårt. Det finns otroligt många bra bokbloggar.

På vilket sätt tror du att bokbloggandet påverkar försäljningen av böcker?

– När det gäller böcker från de mindre förlagen tror jag att bokbloggarna kan ha en betydelse. Ryktet om de riktigt bra böckerna sprider sig lätt i bokbloggarvärlden och tillsammans når bokbloggare en hel del lässugna personer.

Vilka egenskaper bör en bra bloggare ha?

– För mig är det väldigt viktigt med en personlig stil. Jag är inte mycket för bloggar som bara innehåller kopierade baksidestexter och korta egna kommentarer. Jag vill dessutom läsa mer än bara bokrecensioner. De bästa bloggarna innehåller såväl bra inlägg om böcker, som mer filosofiska inlägg om läsning och litteratur i allmänhet. Ju nördigare desto bättre. Då jag själv läser mycket varierat föredrar jag också bloggar som inte är för nischade.

Om du kunde hoppa in och leva i en bok, vilken bok skulle du välja?

– Åh, jag älskade L M Montgomerys böcker om Anne på Grönkulla och Emily och skulle mer än gärna umgås med dem.