Ljudböcker på den nya marknaden

Ljudböcker tar sakta mer och mer av marknaden för litteratur. 2019 så gick ca 46% av all bokförsäljning genom streamingtjänsterna. Den störta aktören i Sverige är Storytel. De andra aktörerna i Sverige heter Nextory, Bokus Play och Bookbeat. Sistnämnda ägs av mediakoncernen Bonnier. Storytel är än så länge det enda svenska ljudboksföretaget som försöker expendera globalt. På många marknader utomlands så konkurrerar Storytel främst med Audbile som ägs av giganten Amazon. Värt att nämnas är också Spotify, de har ju gjort ett intäg mot podcasts, detta kan ses som en vägvisning att även de i en snar framtid kan ge sig in i ovanstående produktområde. Andra intressanta aktörer på den svenska marknaden som främjar ljudböckerna, är mobiloperatörer. Vissa av dem har börjat bundla ljudböcker för att på så sätt kunna erbjuda bästa mobilabonnemanget på den svenska marknaden.

Ljudböcker har sina för- och nackdelar, likaså (vanliga) böcker. Från ett språkperspektiv så är ljudböcker minst lika bra som pappersböcker, då båda ger en exponering till språket. För våra hjärnor spelar det heller ingen roll. Samma delar i hjärnan aktiveras av båda aktiviteterna enligt en undersökning i USA.

Spanar man längre fram så är en intressant och spännande grej metaverse. Just nu är det mycket hype och buzz kring metaverse, men frågan är hur det kommer att påverka eller förändra läsningen. Vad tror du?